Voedselbos of eetbare (bos)tuin

Buro Binnenveld kan een ontwerp en bijbehorend beplantingsplan opstellen voor een particulier voedselbos of eetbare (bos)tuin. Voedselbossen en eetbare (bos)tuinen winnen de laatste jaren erg aan populariteit en schieten als paddestoelen uit de grond. En dat is niet voor niets. Er zijn vele redenen te bedenken om een voedselbosje aan te leggen. Bijvoorbeeld omdat je het leuk vindt om meer eigen (onbespoten) voedsel te verbouwen. Of omdat je wil bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Want een voedselbosje produceert voedsel voor mens en dier!

Wat is een voedselbos?

Waar je in een moestuin in principe elk voorjaar weer opnieuw begint met het opbouwen van je systeem, is een voedselbosje een meerjarig systeem. Je investeert in het beginstadium in bomen, struiken en vaste planten. Daarna zullen de planten steeds groter worden en elk jaar meer productie geven. Het systeem gaat uit van het natuurlijke principe van een bos en bestaat uit verschillende lagen. Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat je samenwerkt met de natuur: je laat de natuur eigenlijk het werk doen.

Wat kun je zoal verbouwen in een voedselbos?

Je kunt erg veel verbouwen in een voedselbos, denk bijvoorbeeld aan fruit, groente, (thee)kruiden, bloemen (eetbare of snijbloemen) en noten. Maar je kunt ook andere producten uit je voedselbos oogsten, denk aan hout (brandhout of wilgentenen om mee te vlechten) en verfstoffen. Als je wilde planten hun gang laat gaan, kun je op termijn ook wildplukken op je eigen perceel. Wist je bijvoorbeeld dat je van brandnetels een heerlijke pesto kunt maken?

Het ontwerpen van een voedselbos of eetbare bostuin

Een voedselbos ontwerpen vraagt de nodige kennis. Je creëert immers een complex systeem met beplanting in meerdere lagen. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden, zoals regelgeving, de grootte van je perceel, de grondsoort, de grondwaterstand, de soortkeuze van de planten, plantafstanden, bestuiving van de planten enz.

Een paar redenen om te starten met je eigen voedselbosje:

  • Lokaal voedsel produceren is duurzaam en helemaal van nu
  • Je gaat automatisch meer eten volgens de seizoenen en ontdekt heel veel eetbare planten die je nog niet kende. Heb je bijvoorbeeld al weleens gehoord van de pawpaw of de nashipeer?
  • Je zorgt voor een vergroting van de biodiversiteit in je omgeving. In een voedselbos is er voedsel voor mens en dier!
  • Samenwerken met de natuur: je hoeft niet alles in de hand te houden, je mag vaak lekker achterover leunen en de natuur het werk laten doen

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf een voedselbos of eetbare (bos)tuin aanleggen of wil je meer informatie?

Neem dan contact met me op!